sâmbătă, 17 martie 2012

Arahidele, alunele de pământ sau Arachis hypogaea


În anul 2010 am aflat că arahidele se cultivă şi-n România, din Huşi urmând linia Reghin, Cluj Napoca, Salonta toată România din sud până la această linie, adică 80% din românia?
Oare nu e interesant? Mai ales că un kg de arahide costă de la minim 20 ron , la peste 45 ron pentru untul de arahide ce se face extrem de simplu: prin mixarea alunelor într-un robot de bucătărie cu un strop de ulei. Producţia unui hectar de arahide e în medie 2000 Kg, dacă se şi udă, chiar peste 3000 kg. Rezultă un câştig brut minim de aprox 10 000 euro în cazul arahidelor în coaje,pentru untul de arahide peste 20 000 euro, cam ciudat nu? Să stai slugă la un angajator ce îţi dă aproximativ 200-300 Euro pe lună când poţi câştiga ca şi cum ai lucra în străinătate dar cu o munca de maxim 30 zile lucrătoare!
În varianta clasică se cultivă porumb unde nu câştigi mai mult de mămăliga de pe un an pe altul, se obţin aprox 3 tone de porumb, 1 kg e 1 ron rezultă 3000 ron (697 euro, de peste 14 ori mai puţin decât arahidele ) într-un an BRUT pe hectar. Asta în cazul clasic sămânţă din moşi strămişi, nu hibrizi unii modificaţi şi genetic ce produc aprox 12 tone, totul e mecanizat şi profitul e foarte bun pentru mahării industriei producătoare de cereale.
Am căutat informaţii din ce în ce mai multe, astfel am dat de următoarele informaţii mai esenţiale:

-Arahida este o erbacee anuala, originara din America de Sud,sunt plante anuale din familia Leguminoaselor, cu flori de culoare galbena.
-Sunt cultivate pentru semintele lor comestibile, bogate in proteine si grasimi. Fructele sunt pastai care se dezvolta in pamant, de unde le vine si numele. Dupa fecundare, inflorescenta se indoaie in jos si impinge fructele sub pamant (la o adancime de 7-10 cm), unde acestea se dezvolta. Pastaile contin 1-4 seminte acoperite cu o pielita usor detasabila (pelicula), de culoare galbena sau aramie, protejate de o coaja celulozica, reticulara, colorata in galben deschis. Aceasta se desprinde usor si reprezinta circa 25% din greutatea totala a fructului.
-Compozitia chimica a alunelor de pamant fara coaja si a celor cu coaja (in procente) este prezentata in continuare.
Sortimentul de
alune
ApaGrasime
[%]
Celuloza
[%]
Substante
azotoase
[%]
Cenusa
[%]
Alte
substante
[%]
Fara coaja3,3042,602,3031,202,6717,09
Cu coaja5,033,2068,708,166,818,10

Precizam ca arahidele contin, de asemenea, si unele substante minerale si vitamine, printre care amintim:
Denumirea substanteiContinut
P0,565%
Mg0,365%
Ca0,065%
Fe0,0107%
Vitamina B 16,0 gama
Vitamina B23,0 gama

Miezul diferitelor soiuri de arahide contine pana la 50% ulei.Uleiul de alune de pamant se obtine din fructul de arahide decorticate, separate de pelicula miezului, prin doua sau trei presari la rece sau la cald. A treia presare se face la o temperatura mai ridicata, de circa 70°C.


- se seamana in luna Mai si se recolteaza la inceputul lunii Octombrie(perioada de vegetatie fiind de 155-165 zile).





Unde puteţi afla mai multe informaţii detaliate.

Eu am semănat anul trecut în comuna Bogdăneşti, jud Vaslui, şi minune, au crescut! :) Detaliile de culţivare vor urma în zilele următoare. :)
Până atunci spor în tot ce faceţi !


4 comentarii:

  1. Felicitări!
    Mi-ar plăcea şi mie să am mai multe detalii, dacă se poate.
    A început să mă bântuie şi pe mine ideea cultivării arahidelor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc! Ai mai cultivat fasole până acuma? Dacă da, atunci o să fie foarte uşor, e cam la fel, perioada de semănare se face imediat după ce au trecut brumele. Deosebirea e că atunci când sunt înflorite plantele se dau pământ peste flori, asta ajută la crearea păstăilor de arahide. E recomandat sa se cultive pe un sol mai nisipos. Îţi recomand pentru început să cultivi 2-3 metri pătraţi pentru a învăţa cum se cultivă, ce îngrijire are nevoie... Pentru orice detaliu, mă găseşti aici: https://www.facebook.com/laurentiu.cernat
      Sper că ţi-ai făcut o idee cum se cultivă arahidele. Spor în tot ce faci!

      Ștergere
  2. Foarte interesant si instructiv. Eu de 2 ani am inceput sa le cultiv in gradina alaturi de celelalte legume si zarzavaturi, in special pe straturile pe care am avut rosii, ardei, vinete ca sa imbogateasca si solul cu azot. Pot spune ca sunt multumit de recolta obtinuta raportat la suprafata cultivata. De gust ce sa mai vorbim. De sarbatori au fost deliciul musafirilor si cele 6kg. pe care le-ampastrat in afara de samanta au fost insuficiente asa ca in primavara voi incerca sa maresc suprafata mai ale ca beneficiez de un sol nisiop propice cultivarii arahidelor iar cu o mini instalatie de udare prin picurare reusesc sa le asigur si necesarul de apa. Daca ai observat cand plantele n-au umiditatea necesara isi aduna frunzele intrun buchet. Sa ai un An nou bun , cu roade bogate, prosperitate si belsug, multa sanatate si spor la munca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos, pentru urări! Felicitări pentru cultivarea lor! Nu ştiam că se strâng frunzele dacă nu au apă, am observat că se strâng frunzele şi la trifoi, dar noapte pe la apus şi se deschid dimineaţa, e posibil să fie şi din cauza umidităţii insuficiente. :) Cât trăim învăţăm! Acuma am pornit un proiect de grădinărit urban comunitar în Bucureşti: http://gradiniurbanecomunitare.intranzitie.org/proiectul/, asta înseamnă că revin în forţă la pasiunea mea grădinăritul. :) Spor în tot ce faci, să ai un an minunat cu multă sănătate, roade bogate şi multe bucurii!

      Ștergere